Bejelentkezés

Fokhagymás gombakrém

A gombaételekkel kapcsolatban az alábbi dolgokat érdemes megjegyeznünk:

  • a gombát tisztításkor ne áztassuk, csak folyóvízben mossuk meg, csepegtessük le
  • fajtól függően figyeljünk a szeletelésre is, (Pl: a laskagombát, keresztirányba szeleteljük, míg a csiperke gomba bármely módon szeletelhető)
  • Csak sértetlen zománcú edényben főzzük, mert vassal érintkezve megfeketedik, és kellemetlen mellékíze lesz.
  • Főzés közben ne fedjük le, mert némely gomba nagyon sok vizet ereszt.
  • Gyengén fűszerezzük és sózzuk, kevesebb fűszer és só jobb összhatást ad.
  • A gombaételek nem tárolhatók, még a legkitűnőbb hűtőszekrényben sem. (legfeljebb a következő étkezésig tároljuk, vagy használjuk fel az étel ízesítésére, szendvicsek készítésére.)

A fokhagymás gombakrém hozzávalói:

  • 400 g gomba – kb. 320 Ft
  • 1 nagy fej hagyma – kb. 15 Ft
  • 1 óriás piros paprika kaliforniai (vagy 2-3 db kápia) – kb. 180 Ft
  • 1 db sárgarépa – kb. 30 Ft
  • 10 dkg margarin – kb. 100 Ft
  • 1 nagy vagy 2 kis gerezd fokhagyma – 10 Ft
  • frissen őrölt bors

Összesen: kb. 655 Ft, nagy adag 7-8 főre elegendő.

A fokhagymás gombakrém elkészítése:

  • A sütőt 200- 210 fokra előmelegítjük. A paprikák héját 1 evőkanál olívaolajjal bekenjük. Tepsibe rakjuk és 45 -50 percig sütjük, amíg a héja barnulni kezd, és a paprika összeesik.
  • Míg a paprika sül, a hagymát és a gombát tisztítsd meg és aprítsd apróra, a sárgarépát pedig reszeld le nagy lyukú reszelőn.
  • 3-4 kanál margarint olvassz meg, párold meg a hagymát, majd a gombát és add hozzá a sárgarépát is. Ízesítsd kevés sóval és borssal. Majd hagyd langyosra hűlni.
  • A margarint még langyosan a lereszelt fokhagymával keverd bele és botmixerrel pépesítsd.
  • Ha a paprika megsült, hagyd egy nejlon zacskóba hűlni. Hűlés után a magházat vedd ki, a héját húzd le és vágd kb. fél centis darabokra.
  • A paprikát keverd bele a fokhagymás gombakrémbe, majd tedd üvegbe és hagyd kihűlni.

Elkészítési idő: kb. 60 perc.

Tipp: nyugodtan használj sütőrámát ehhez a szendvicskrémhez.

Print Friendly, PDF & Email

A séfről

Hasonló receptek