Bejelentkezés

Palócleves

Palócleves

Palócleves_készPalócleves a gulyásleveshez hasonló magyaros étel, azonban annál könnyebb és savanykás ízű. Nevét a közhiedelemmel ellentétben nem a palócokról kapta a nevét

A palócleves pontos keletkezése nem ismert, több legenda is létezik. A wikipédia szerint: “Az egyik szerint a levest Gundel János készítette el egy megnyitó alkalmából és Mikszáth Kálmánról nevezte el, akit a „legnagyobb palócnak” hívtak.

Ezt a receptet ezúttal Ági küldte, aki családjával (két felnőtt és két serdülő gyerek) Budapesten a belvárosban lakik egy kis piac közelében. Minden hétköznap főz, mert mindenki otthonról viszi az ebédet. 10 hetes menütervet állított össze és szeptembertől tartja is! Hétvégére az otthon fellelhető alapanyagokból készít valami, ekkor gyakran süt is. Speciális diétát nem tartanak, csak Ági számolgatja a kalóriákat.

Palócleves hozzávalói:

Hozzávalók

  • Sertéscomb 500 g – kb. 580 Ft
  • Zöldbab (fogyasztott) 450 g – kb. 200 Ft
  • Burgonya 3-4 db – kb. 110 Ft
  • Vöröshagyma 1 fej – 40 Ft
  • Fokhagyma 3 gerezd – 40 Ft
  • Étolaj 3 kanál – 20 Ft
  • Tejföl 140 g – 100 Ft
  • Bors
  • Fűszerpaprika
  • Kapor
  • Ecet

Összesen: 1.090 Ft / 6 adag (egy adag kb. 182 Ft)

Palócleves elkészítése:

A hozzávalókat előkészítem, megtisztítom, megpucolom, összeaprítom (ha friss zöldbabbal dolgozok, azt is – az árkalkuláció fagyasztott babbal készült).

Az olajon megfonnyasztom, dinsztelem a hagymát.

Beleszórom a fűszerpaprikát (kb. 2 evőkanálnyitól szép piros lesz a leves), elkeverem.

palócleves húsának pirítása

Egyből hozzáadom a húst, fehéredésig kevergetem.

Sózom, borsozom, felöntöm vízzel, hogy éppen ellepje. Addig főzöm, míg a hús majdnem teljesen puha lesz.

palócleves_zöldbab és krumpli

Hozzáadom a zöldbabot, a krumplit és a fokhagymát, együtt puhára főzöm annyi vízben, amennyire sűrűn szeretem a levest. Újraízesítem.

Belekeverem a tejfölt, a szárított vagy friss kaprot, és egy kevés ecettel egyensúlyozom ki az ízét.

palócleves tálalva

 

Extra tipp: Ha kevesebb vizet raksz hozzá, és 300 g tejfölből és 2 evőkanál lisztből készült habarással fejezed be, akkor egytálétel lesz belőle.

 

Print Friendly, PDF & Email

A séfről

Hasonló receptek