Bejelentkezés

Tojásos krumplikrémleves

Krumplikrémleves tojásosan

Krumplikrémlevesnek is több fajtája van, ezúttal egy tojásos változatot mutatok be. A burgonyafajtákat konyhai felhasználás alapján 3 kategóriába soroljuk be, és ezeket a felhasználási módokat a burgonya ABC betűkkel is ellátja a következő módon. A Tojásos krumplikrémleveshez a “B” jelölésű burgonya fajták a legjobbak. (Ha nem ismered még a burgonya ABC-t kattints ide.)

A tojásos krumplikrémleves receptjét Kriszti küldte nekünk, akik öten vannak a családban, a gyerekek 9-12-13 évesek, két lány, egy fiú.
Mindenki laktózérzékeny, így Ő laktózmentes tejfölt tett a levesbe.

Krumplikrémleves hozzávalói:

Kb. 3 liter lesz ebből a mennyiségből.

  • 1,6 kg krumpli (pucolás előtt mérve)
  • 1,5 l víz
  • 5 nagyobb vagy 6 kisebb tojás
  • kis pohár tejföl (125 gr)
  • bors
  • ízlés szerint zöldfűszerek (pl majoranna, bazsalikom, kakukkfű, zellerzöld, petrezselyemzöld…)

Ebből a mennyiségből 3 l leves készül és 600 Ft-ból kijön, így 9 tányér esetén 67 Ft-ra jön ki egy adag.

Tojásos krumplikrémleves elkészítése:

1.       A krumplit meghámozzuk, majd kockára vágjuk.

2.       A tojásokat megmosva feltesszük vízben főni.

3.       A krumplira a szokásosnál több vizet öntünk, kb 1,5 liternyit, különben túl sűrű lesz a végén.Tojásos krumplikrémleves

4.       Kevés sóval, ízlés szerint borsozva  puhára főzzük a krumplit (kb 20-30 perc, fajtától függően)

5.       Közben a megfőzött tojást hideg vízben lehűtjük, megpucoljuk, félretesszük.

6.       Ha a krumpli megpuhult, hozzáadjuk a tejfölt és a zöldfűszereket, botmixerrel pépesítjük. Vigyázz, nehogy kicsapjon a forró folyadék! Liszt nem kell bele, a krumplitól kellően besűrűsödik. Ha túl sűrű lenne, nyugodtan adj még hozzá egy kis vizet.

Tojásos krumplikrémleves

7.       A tojásokat csíkokra vágjuk, én először a képen látható módon teszem a tojásszeletelőbe, majd 90 fokot fordítok rajta ugyanebben a pozícióban, így csíkokat kapok:Tojás szeletelése Tojásos krumplikrémleves

Ha szükséges, utánafűszerezem.

 

Print Friendly, PDF & Email

A séfről

Hasonló receptek