Burgonya tárolásával, azért érdemes foglalkozni, mert egy átlagos magyar ember kb. évi 50 kg burgonyát fogyaszt el. Népszerű zöldség, a spórolásra kényszerülő családok alapélelmiszere, jó lenne elérni, hogy a minőségromlás miatt, ne kelljen semennyit kidobni.
A legfontosabb szabály, hogy a fagytól, az alacsony hőmérséklettől (2-4 °C) óvni kell, mert megfagy és megédesedik és alkalmatlanná válik a fogyasztásra.
A burgonya ideális tárolási helye a hűvös (6 -10 °C), száraz és sötét hely lenne.
Ha csak kismértékű az édesedés, akkor valójában még nem fagyott meg, érdemes olyankor 10-15 °C fokon tárolni egy hétig, és nagy valószínűséggel újra fogyasztható lesz.
Nagyobb mennyiséget pincében, elvermelve szokás tárolni.
Én a burgonyát inkább berakom még a hűtő alsó fiókjába, mint a nem túl hideg és világos spájzban kicsírázzon. Ha csírázásnak indul, akkor viszont le kell törni azokat, két okból is, egyrészt mert ez a része már méreganyagot tartalmazhat, másrészt, hogy a krumpli ne ráncosodjon.
A burgonya nagyon sokrétűen használható fel a konyhában, jó ha van otthon 1-2 kg:
- Leves
- Főzelék
- Zsiradékban sütve
- Húsételekhez köretként
- Salátának
- Kenyér és egyéb kelt, sült-, és főtt tésztákhoz adva
Még nincsenek hozzászólások.