Bejelentkezés

Menza ügyben megvezetve

Menza ügyben megvezetve

Álom_menza

Menza ügyben bizony meg lettem vezetve, hosszú éveken keresztül, pedig alapvetően úgy gondolom, jól átlátom a dolgokat, de nem most. Nem számolgattam eddig, csak elhittem egyszerűen, hogy a menzának, milyen kicsi keretből kell gazdálkodnia. A médiából mindig azt hallottam, azért olyan gyenge minőségű a menza, mert kevés pénz van rá. De tényleg kevés pénz van rá? Vagy egyszerűen a szóbeszédet és a kifogásokat elhisszük? Bedőltem a téves információknak, kellemetlen, de be kell vallanom.

Hogy jöttem rá, hogy milyen brutális tévedésben vagyok? A menü kalkulátor rovathoz kerestem egy összeget, amit, majd okos menütervezéssel tovább lehet csökkenteni, de nem akartam, ezúttal a minimálbérből, az átlagjövedelemből és az átlagos élelmiszer kiadásból kiindulni. Úgy gondoltam, a menza kevés pénzből gazdálkodik, hát vegyük ezt alapul és elkezdtem számolni…

A mi iskolánkban a gyerek ebéd 403 Ft, a 3x étkezés 606 Ft, azaz egy tízórai és egy uzsonna 203 Ft, azaz egy kis étkezés 101,5 Ft. Ha a reggelit is kis étkezésnek veszem, a vacsorát pedig egy ebédnek, akkor a napi étkezésre szánt keret 1 főnek, a kerekítés szabályait figyelembe véve 1.111 Ft, mivel, mi 3-an vagyunk, ezért 3.333 Ft. És itt esett le az állam, hogy ez rengeteg pénz, mert közel két évvel ezelőtt, ennek a pénznek kevesebb, mint a feléből oldottuk meg az élelmiszer kiadásainkat két hónapon keresztül jókat, alapvetően egészségesen és változatosan ettünk.

Ha ezt egy hónapra vetítem, akkor egy 31 napos hónapban 103.323 Ft költhető élelmiszerre, ami valljuk be egy három személyes családnak, nem kevés.

Ennek az összegnek a beosztására, plusz egy kis családi nyaralásnak a kispórolása a cél, különböző élethelyzetek, módszerek lemodellezésével, bemutatásával.

Milyen élethelyzetekre, pénzügyi modellekre gondolok? Pl.:

  • Napi keret.
  • Heti keret.
  • Nincs főzési lehetőség.
  • Csak mikró van.
  • Speciális táplálkozás.
  • Egy személyes háztartás.

A mottónk pedig legyen a következő: Konyhapénzből nyaralás!

És hogyan fogok spórolni? Hamarosan arra is fény derül…

Print Friendly, PDF & Email

Még nincsenek hozzászólások.

Vélemény, hozzászólás?