Bejelentkezés

oregánó

Oregánó – zöld fűszernövények

oregánó

 

Oregánó zöld fűszernövény, az olasz konyha kedvence, de a magyar háziasszonyok is szívesen használják. Nézzük, hogyan lehet friss oregánónk otthon.

A zöld fűszernövények sorozat első jelöltje az oregánó.

A rovat szerkesztésben Dömötör Kriszti a Kalapos Hölgy Pilisi Kertje csoport vezetője segít, ez úton is köszönöm.

A mentafélék családjába tartozik.

Az oregánó gyógy-és fűszernövény is egyben. A magyar konyha úgy ismeri mint szurokfű, vadmajoranna, balzsamfű. Klasszikus pizzafűszer.

Az oregánó a napos helyeket, a meleg, szárazabb talajokat is kedveli, nem véletlenül a mediterrán országok egyik jellegzetes fűszernövénye. Gazdag ásványi anyagban, magas A- és C-vitamin tartalommal, kiváló antioxidáns.

Az oregánó magokat konyhában cserépbe egy cm mélyre már március elején elvethetjük. Így a tavaszi fagyok után már kiültethetjük a növényt.

A palánta kifejlődéséhez 6-10 hét szükséges. Ha a kertben van helyünk, az oregánó palántákat 50-60 cm sortávra ültessük és a növények egymástól 20-30 cm-re kerüljenek, mivel 20-25 cm széles és 50-60 cm magas lesz majd a kifejlett növény. Ugyanezekkel az adatokkal számoljunk ha cserépben szeretnénk oregánót nevelni.

Júniusban már szedhetjük friss hajtásait, leveleit, de ne várjuk meg míg teljes mértékben virágba borul, mert az egész növény nem egyszerre virágzik. Összekötözve, lelógatva száraz helyen vagy tálcákon szárítsuk. A leveleket ha megszáradtak lemorzsolhatjuk, légmentesen tároljuk.

Szeptemberben újra szedhetjük. Ekkor az alsó ágakig vágjuk vissza a növényt. A mulcsozást meghálálja, fenyőkéreggel, komposzttal takarjuk télre, hogy a növény és annak gyökerei ne fagyjanak el. Tavasszal amikor felmelegszik az idő, a talaj is elkezd melegedni. Eltávolíthatjuk a mulcsot. Télre a cserépben nevelt növényt hozzuk be.

A kifejlett évelő növényt tavasszal tőosztással, dugványozással szaporíthatjuk, nyáron magot foghatunk.

A megszárított levelekből télre saját olasz fűszerkeveréket készíthetünk oregánó, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, só, bors keverékéből.

Az oregánó olajat a virágokból és a levelekből nyerik.

Természetes fertőtlenítő, állítólag 26-szor erősebb a műtőkben használt fertőtlenítő szereknél. Tusfürdőbe, folyékony szappanba, szájöblítőbe fertőtlenítés céljából pár cseppet tehetünk. Bőrproblémákat, pattanásokat, ajakherpeszt is kezelhetünk oregánó olajjal. A duzzanatokat csökkenti. Enyhíti a fejfájás, megfázás tüneteit, és egyben gyulladáscsökkentő is, az olaját párologtathatjuk is.

Recept ajánló az oregánóhoz:

cukkinikrém

Cukkinikrém

 

Print Friendly, PDF & Email

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cukkini tárolása - Menükalkulátor - 2016-03-08

    […] és persze cukkinikrémnek is, ami oregánóval elkészítve fenséges étel nyáron. Legyen szó reggeliről vagy egy könnyű vacsoráról vagy […]

Vélemény, hozzászólás?