Sütőtökkrém egyszerűen. A sütőtök szezonja szeptembertől egészen januárig tart, magas karotintartalommal (3,8 mg/100 g), C-vitamin-tartalommal (30 mg/100 g) rendelkezik, ezen felül jelentős kalcium- és foszforforrás. Sütőtök vásárlásakor csak ép héjjal rendelkező darabot válasszunk, ha pedig darabolt változatot veszünk figyeljünk arra, hogy az lédús egészséges szép darab legyen.
A sütőtökkrém hozzávalói:
- 2 db közepes burgonya – kb. 40 Ft
- 1 db kisebb sárgarépa – kb. 25 Ft
- ½ kisebb sütőtök (sonkatök) – kb. 100 Ft
- 1 kanál méz – kb. 50 Ft
- 1 evőkanál currypor – kb. 20 Ft
- 150 g margarin – kb. 150 Ft
- csipet só
Összesen: kb. 385 Ft, nagyon kiadós és finom.
A sütőtökkrém elkészítése:
- A sütőtököt daraboljuk fel és süssük meg a sütőben. (Ez az idő akár 30 perctől 1,5-2 óra is lehet. Függ a sütő típusától, a tök fajtájától és hogy ki hogy szereti, nyersebben vagy kicsit megpirítva.)
- A burgonyát és a sárgarépát hámozzuk fel, vágjuk nagy darabokra és főzzük meg.
- A sütőtököt kaparjuk ki a héjából, és adjuk hozzá a lehűtött burgonyához és sárgarépához.
- A margarint olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a curryporral és a mézzel együtt a zöldségekhez.
- Botmixerrel keverjük alaposan össze.
- A kész krémet tegyük üvegbe és hagyjuk a hűtőben kidermedni.
Elkészítési idő: kb. 20 perc (a tök sütési idején kívül).
A sütőtökkrém hűtőben tárolva 3-4 napig is nagyon ízletes.
Teljes kiőrlésű, tömörebb kenyeret javaslok hozzá.
Még nincsenek hozzászólások.