A póréhagyma krémleves is a reformkonyha kedvelt ételei közé tartozik, mint a többi krémleves. A krémlevesek nagy előnye, egyszerűen elkészíthető, ráadásul a készre főtt leves hozzávalóinak összeturmixolásával teljesen új ízek kerülnek előtérbe, ezáltal más tartalmú, ízkombinációjú levest kapunk. A legkedveltebbek közé tartozik a póréhagyma krémleves is.
A póréhagyma krémleves receptjét Brigi küldte nekünk, akik hárman vannak a férjével és a mindjárt 4 éves kisfiával. Hetente főz 4-5 alkalommal, rendszeresen, van hogy 1-2 napra. A krémleveseket azért szereti, mert a gyermekük nem igazán eszi meg a zöldségeket, így viszont igen, mivel nem látja mi van benne. 🙂 Tápláló és finom is.
A póréhagyma krémleves hozzávalói:
- 2 szál póréhagyma / 18dkg/ – 200 Ft
- 2 szál sárgarépa / 8dkg/ – 100 Ft
- 1 közepes burgonya – 50 Ft
- 3 gerezd fokhagyma – 50 Ft
- 1 csomag petrezselyem zöld – 100 Ft
- 2 ek tejföl
- 1 ek liszt
- 1 mk pirospaprika
- 1 mk majoranna
- 1 ek vegeta
- pici bors / elhagyható/
- só / ízlés szerint/ nálam kb. 1 ek. /mivel a vegeta só nélküli/
- 1 ek kókuszzsír / vagy olaj/
Körülbelül 600 Ft / 4 adag, tehát 150 Ft/adag
A póréhagyma kémleves elkészítése:
A zöldségeket megpucoljuk, felkarikázzuk. Egy fazékba beletesszük a kókuszzsírt, miután felolvadt, beleöntjük az aprított zöldségeket: a hagymát és a répát. Picit pirítjuk, 3-4 percig, majd hozzáadjuk a felkockázott burgonyát is. Folyamatosan kavarjuk. Megszórjuk a sóval, borssal, majorannával, vegetával. Majd megszórjuk a liszttel és a pirospaprikával és alaposan összekeverjük. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. /kb. 6-7 dl liter vízzel/
Megkeverjük és fedő alatt közepes lángon pároljuk 15-20 percig, amíg puha nem lesz minden benne. Amikor megfőtt, botmixerrel krémes állagúra turmixoljuk. Az elfőtt vizet pótoljuk, felforraljuk. Tálaláskor a tetejét megszórjuk aprított petrezselyemmel és pirított kifli karikákkal tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá! Próbáld ki!
Még nincsenek hozzászólások.