Krumplikrémlevesnek is több fajtája van, ezúttal egy tojásos változatot mutatok be. A burgonyafajtákat konyhai felhasználás alapján 3 kategóriába soroljuk be, és ezeket a felhasználási módokat a burgonya ABC betűkkel is ellátja a következő módon. A Tojásos krumplikrémleveshez a “B” jelölésű burgonya fajták a legjobbak. (Ha nem ismered még a burgonya ABC-t kattints ide.)
A tojásos krumplikrémleves receptjét Kriszti küldte nekünk, akik öten vannak a családban, a gyerekek 9-12-13 évesek, két lány, egy fiú.
Mindenki laktózérzékeny, így Ő laktózmentes tejfölt tett a levesbe.
Krumplikrémleves hozzávalói:
Kb. 3 liter lesz ebből a mennyiségből.
- 1,6 kg krumpli (pucolás előtt mérve)
- 1,5 l víz
- 5 nagyobb vagy 6 kisebb tojás
- kis pohár tejföl (125 gr)
- só
- bors
- ízlés szerint zöldfűszerek (pl majoranna, bazsalikom, kakukkfű, zellerzöld, petrezselyemzöld…)
Ebből a mennyiségből 3 l leves készül és 600 Ft-ból kijön, így 9 tányér esetén 67 Ft-ra jön ki egy adag.
Tojásos krumplikrémleves elkészítése:
1. A krumplit meghámozzuk, majd kockára vágjuk.
2. A tojásokat megmosva feltesszük vízben főni.
3. A krumplira a szokásosnál több vizet öntünk, kb 1,5 liternyit, különben túl sűrű lesz a végén.
4. Kevés sóval, ízlés szerint borsozva puhára főzzük a krumplit (kb 20-30 perc, fajtától függően)
5. Közben a megfőzött tojást hideg vízben lehűtjük, megpucoljuk, félretesszük.
6. Ha a krumpli megpuhult, hozzáadjuk a tejfölt és a zöldfűszereket, botmixerrel pépesítjük. Vigyázz, nehogy kicsapjon a forró folyadék! Liszt nem kell bele, a krumplitól kellően besűrűsödik. Ha túl sűrű lenne, nyugodtan adj még hozzá egy kis vizet.
7. A tojásokat csíkokra vágjuk, én először a képen látható módon teszem a tojásszeletelőbe, majd 90 fokot fordítok rajta ugyanebben a pozícióban, így csíkokat kapok:
Ha szükséges, utánafűszerezem.
Még nincsenek hozzászólások.